Bliv klog på el

Strøm er en svær størrelse at forstå. Hos go’energi gør vi hver dag vores bedste for at forklare, hvordan det hele hænger sammen.

Spotpris, kWh og tariffer er bare nogle af de ord, man støder på, når det handler om el.

Vi har samlet de oftest stillede spørgsmål herunder.

Transformerstation

Spørgsmål & svar om strøm

Hvorfor stiger elpriserne?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det handler om stigende elpriser. Helt overordnet skyldes det, at efterspørgslen på strøm er steget efter Corona-nedlukningen.

Den positive udvikling i væksten betyder højere energiforbrug og markedet har ikke været i stand til at reagere hurtigt nok på den øgede energiefterspørgsel.

Derudover påvirker stigende gaspriser, mindre regn i Norge og mindre blæst i Nordeuropa og urolighederne i Ukraine også elpriserne i negativ retning.

Jeg forstår ikke opgørelsen af min regning. Kan I forklare mig det?

En elregning kan godt være en uoverskuelig størrelse at forstå. Elregningen består af tre dele: el, netomkostninger og elafgift. Netomkostningerne og elafgiften er faste, mens selve elprisen varierer.

Hos go’energi har vi variable priser på strøm. Det betyder, at du betaler det, strømmen koster time for time – plus et tillæg (mellem 0,05-0,08 kr. pr. kWh afhængigt af dit abonnement). Variable priser er en fordel for dig som kunde, fordi du så kan vælge at bruge strømmen, når den er billigst. Du kan faktisk opleve at få penge for at bruge strøm i perioder, hvor der er meget strøm på markedet.

Netomkostningerne er transportomkostningerne af strømmen, som du via go’energi betaler til dit lokale netselskab og til det overordnet elnet. Elafgiften er den afgift, du betaler til staten. Du kan få et overblik over de forskellige punkter i din elregning her.

Hvad er min kWh-pris?

Hos go’energi har vi variabel pris på el. Vi har flexafregning, hvilket vil sige, at du betaler det, strømmen koster time for time – plus et tillæg (mellem 0,05-0,08 kr. pr. kWh afhængigt af dit abonnement). Du har derfor 24 forskellige priser på el i løbet af en dag, frem for en fast pris hele dagen.

Ønsker du at følge med i elprisen, kan du downloade True Energy-appen. Den er gratis at bruge, og her kan du se spotprisen for det kommende døgn. Læs mere om den her.

Hvorfor har jeg en anden kWh-pris end min nabo?

På din regning kan du se en kWh-pris for hele opkrævningsperioden. Den står ud for dit abonnementsnavn. Denne pris er et gennemsnit af elprisen for netop dit forbrug.

Det vil sige, at din elpris bliver udregnet efter, hvornår netop du forbruger strømmen. Bruger du fx mere strøm på spidsbelastningstidspunkter end din nabo, vil din samlede kWh-pris højest sandsynligt være højere end din nabos.

Jeg har hørt, at kWh-prisen er på 5 kr. Er det rigtigt?

Det er rigtigt, at elprisen har været oppe på 5 kr. Men elprisen har kun været så høj et par timer og svinger utroligt meget.

Vil du gerne vide, hvad den rene elpris er, kan du følge med i prisudviklingen på True Energy-appen. Appen er lavet til elbilejere, men alle kan selvfølgelig følge med i elpriserne. Hver dag omkring kl. 13 kommer elpriserne for den efterfølgende dag. Se mere om appen her.

Kan jeg ikke få fast pris-aftale på el?

Nej, det kan du desværre ikke. Hos go’energi har vi kun variabel pris på el. Det har vi, fordi vi mener, at det over en længere periode giver dig den bedste pris på din el.

Vi bruger flexafregning, og du betaler det, strømmen koster fra time til time – plus et tillæg (mellem 0,05-0,08 kr. pr. kWh afhængigt af dit abonnement), og ikke en fast pris, hvor strømmen koster det samme kl. 01.00 eller kl. 17.00.

Du kan med fordel flytte noget af dit strømforbrug til de billige timer, fx ved at sætte opvaskemaskinen til at køre om natten.

Hvordan fastsættes acontobeløbet?

Acontobeløbet fastsættes ud fra to parametre: kWh-forbrug og prisen pr. kWh:

  • Dit kWh-forbrug fastsættes efter dit forbrug sidste år. Hvis du har haft et forbrug på 4000 kWh i 2021, vil dit forbrug blive sat til 1000 kWh på den regning, du modtager i januar 2022. Sidste års forbrug deles dermed op i fire, så du får et forbrug pr. kvartal.
  • Prisen pr. kWh fastsættes ud fra to faktorer: Sidste måneds gennemsnitlige pris pr. kWh og forventninger til elprisen. Det vil altså sige, at prisen pr. kWh på den regning, du modtager i januar 2022, er gennemsnitsprisen pr. kWh fra december 2021 kombineret med vores forventninger til elpriserne i de første måneder af 2022.

Er du ny kunde, sætter vi dit kWh-forbrug efter det niveau, man plejer at regne med for din boligtype og familiestørrelse. Hvis du allerede er kunde, og vi kender dit kWh-forbrug fra det forgangne år, så er det ud fra dette, vi fastsætter dit forbrug. Bliver dit forbrug af kWh enten sat for højt eller for lavt, vil beløbet blive refunderet eller opkrævet på næste kvartalsregning.

Bliver prisen pr. kWh en anden, end den der er estimeret, så vil beløbet blive refunderet eller opkrævet på næste kvartalsregning.

Hvorfor modtager jeg ikke længere en årsopgørelse?

For år tilbage blev der sendt årsopgørelser ud, men det gør der ikke længere. I dag modtager du i stedet en kvartalsregning, så forbruget hele tiden kan justeres, hvis der er behov for dette.

Som en del af kvartalsregningen får du en opgørelse over det hidtidige forbrug. Her kan du se, hvad dit forbrug har været de foregående måneder i indeværende år og hvad dit forbrug har været i det forgangne år. Den sidste kolonne viser et estimat for forbruget af kWh, der er fastsæt ud fra den boligtype, du bor i – fx parcelhus, parcelhus med el som primær opvarmningskilde eller lejlighed. Sidste kolonne kan derfor sagtens variere meget i forhold til dit reelle forbrug, men det er et lovkrav, at den skal fremgå af oversigten.

Jeg har hørt, at elpriserne er steget med 300 %. Hvis jeg normalt får en regning på 3000 kr./år, får jeg så en regning på 9000 kr./år nu?

Nej, det gør du heldigvis ikke. Det er den rene elpris, der er steget meget den sidste tid. Derfor vil din regning ikke blive tre gange så stor. Din regning indeholder derudover en række faste udgifter som elafgift til staten og netomkostninger.

Kan jeg følge mit strømforbrug?

Ja, det kan du. Du kan følge dit strømforbrug ved at logge ind på selvbetjening i øverste højre hjørne på www.go-energi.dk. Her kan du se dit forbrug time for time med et par dages forsinkelse.

Du finder dine log ind-oplysninger på din elregning eller du kan benytte Nem-ID.

Kundeservicemedarbejder i go'energi

Har du ikke fået svar på dit spørgsmål?

Blev dit spørgsmål om strøm ikke besvaret i vores Q&A omkring emnet?

Du er meget velkommen til at kontakte vores go’energi-kundeservice, der gerne hjælper dig med at besvare dit spørgsmål.

Du kan fange os på 87 11 34 00, post@go-energi.dk eller på et af vores fysiske kontorer.