Hvad er spotpris?

Spotprisen er den pris, strømmen bliver fastsat til på den nordiske elbørs, der hedder Nord Pool. Elprisen fastsættes efter udbud og efterspørgsel og varierer fra time til time.Som kunde hos go’energi betaler du ikke en risikopræmie, men blot for den reelle spotpris + et tillæg pr. kWh strøm, du bruger. Dertil kommer transportomkostninger, afgifter og moms. Da spotprisen varierer – og nogle gange meget – kan det godt betale sig at være opmærksom på, hvornår du bruger din strøm. Hos go'energi tilbyder vi flexafregning, hvor du netop kun betaler det strømmen koster, når du bruger den.

Kvinde som kigger på iPad med elpriser

Hvad er Nord Pool

Nord Pool er den fælles nordiske elbørs for handel med el. Elbørsen kan sammenlignes med en almindelige børs, hvor handlen minder lidt om en aktiehandel. På elbørsen handles der med strøm (Megawatt-timer, MWh) i stedet for aktier. På Nord Pool fastsættes strømprisen for det kommende døgn. Omkring kl. 13 hver dag kan du altså se den næstkommende dags spotpriser. Elprisen fastsættes efter udbud og efterspørgsel og varierer fra time til time. Dermed er der 24 forskellige elpriser i døgnet.

El netværk

Fordele ved at følge spotprisen

Ved at følge spotprisen og tilpasse dit strømforbrug kan du opnå betydelige besparelser. Dette skyldes, at spotprisen varierer afhængigt af, hvornår på dagen, der er mest efterspørgsel efter strøm. Typisk vil prisen være lavere om natten og højere i de tidlige aftentimer, hvor mange mennesker er hjemme og bruger mere elektricitet. Ved at planlægge energikrævende aktiviteter som tøjvask og opvaskemaskine i perioder med lavere priser, kan du spare på strømmen og dermed reducere dine omkostninger markant.

Person med telefon i hånden

Find ud af, om du har variabel eller fastpris på el

Hos go’energi har alle variabel pris, hvilket betyder at du betaler det som strømmen koster, når du bruger den. Du bliver derfor flexafregnet og betaler strømmen time for time. Vil du følge med i elprisen, kan du altid orientere dig i vores prisgraf. Du kan se spotprisen for det indeværende døgn - og indstille grafen efter dit produkt og hvilket netselskab du har. Så kan du se din præcise pris pr. kWh.

Kvinde som taler i telefon


Hvordan beregnes spotpris?

 

Spotprisen på elektricitet fastsættes dagligt på den nordiske elbørs Nord Pool. Processen er enkel: hver dag indsender elproducenter bud på, hvor meget strøm de kan levere, og til hvilken pris. Samtidig indsender elforbrugerne bud på, hvor meget strøm de vil købe, og hvad de er villige til at betale. Nord Pool matcher herefter disse bud hver time i døgnet rundt, og er baseret på balancen mellem udbud og efterspørgsel.

Hvad er forskellen på spot- og fastpris?

Når du vælger en elprisstruktur, står man typisk over for to valgmuligheder: Spotpris og fastpris. Disse to prismodeller har hver deres fordele og ulemper, som er vigtige at forstå for at træffe det rette valg for dit elforbrug. Fastprisen er en fast pris på elektricitet, som du betaler over en bestemt periode. Denne pris forbliver derfor den samme, uanset hvordan markedsprisen på elektricitet varierer. Ulempen ved denne elprisstruktur er, at du ikke kan drage fordele af eventuelle fald i spotprisen, da elprisen er fast.

Kundeservicemedarbejder i go'energi

Har du spørgsmål til spotprisen?

Hos go’energi sidder vi klar til at besvare de spørgsmål, du sidder med.

Du kan kontakte os på 87 11 34 00 eller på post@go-energi.dk.

Hvis du vil have en snak med os ansigt til ansigt, så er du også meget velkommen på et af vores tre fysiske kontorer.