Design Uden Navn

De grønne blade bortfalder – Slut med grøn mærkningsordning for el

Fra den 1. september 2024 er det slut med grønne blade på dit elprodukt.

Udgivet mandag den 2. september 2024

Forbrugerombudsmandens bladordning, som havde til formål at gøre markedsføringen af grøn strøm mere gennemskueligt for forbrugeren, bortfalder, da det ikke har været muligt at blive enige om kriterierne for ordningen fremadrettet.

 

Mærkningsordningen bestod af to blade – et enkelt blad betød, at elselskabet købte oprindelsesgarantier for vedvarende energi svarende til kundens elforbrug. To blade betød, at elselskabet foruden oprindelsesgarantier også klimakompenserede.

 

Forhandlingerne om bladenes fremtid blev skudt i gang i januar 2023, da man fra forbrugerombudsmanden frygtede, at ordningen, som den havde set ud indtil da, kunne forvirre kunderne.

 

Man var bange for, at kunden kunne komme til at tro, der udelukkende var ’grøn strøm’ i stikkontakten, havde man købt et el-produkt med ét eller to blade – noget der ikke er muligt, da alt el blandes i elnettet.

 

Samtidigt frygtede man, at de grønne blade kunne komme i klemme i forhold til EU-direktivet om urimelig handelspraksis, der bliver en del af markedsføringsloven i 2026. Direktivet er sat for at bekæmpe greenwashing, og stiller beviskrav, bruger man ord som ”grøn,” ”bæredygtig” og ”klimavenlig” i sin markedsføring.

 

I forhandlingerne af forandringerne deltog både Green Power Denmark, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling – men da det ikke har været muligt at komme til enighed om de små blades fremtid, tilbageruller man nu ordningen, der har præget el-produkter siden 2020.

 

Konkret betyder det ikke noget, hvis du har go’energi vind. Vi fortsætter selvfølgelig med at købe vindcertifikater svarende til dit forbrug – men de små grønne blade, der før prægede go’måned og go’kvartal vind, erstattes af vindmøller!