Solceller og elbil

Har du solceller og overvejer du at skifte benzinbilen ud med en elbil?

Elbil og solceller er på mange måder en rigtig god kombination. Det kan nemlig betyde, at du kan oplade elbilen gratis, når du bruger solens stråler. Og gør du det, betyder det også, at du oplader bilen mere grønt og bæredygtigt.

Men er der også nogle ulemper ved kombinationen med elbil og solceller?

Læs mere om solceller og elbil herunder.

69A7407 Edit 30X20cm

Kombinér solceller og elbil

Når du har solceller på taget og har fået installeret en ladeboks derhjemme til din elbil, bruger boksen strømmen fra solcellerne på samme måde, som din opvaskemaskine og tørretumbler gør. Du slipper altså for at bruge strøm for elnettet. Det betyder i stedet gratis strøm til at oplade din elbil - og at du sparer penge. Producerer solcellerne ikke energi, bruger du strøm fra elnettet og betaler den pris, 1 kWh koster, når du bruger den.

Har du solceller i forvejen, er det jo en ren win-win-situation. Skal du først investere i dem, skal du overveje, om udgifterne til solcellerne opvejer fordelene ved at kunne oplade din bil med solcelleenergi. Solceller er en dyr investering, men giver billigere elbilskørsel i mange år.

OBS: Har du solceller eller elvarme, kan du ikke få afgiftsrefusion for de kWh, du bruger, når du oplader din elbil. Læs mere om afgiftsrefusion her.

Udnyt dine solceller med Easee Charge Lite-ladestander

Vil du have en ladeløsning, der kan hjælpe dig med at udnytte din solcellestrøm til opladning af din elbil?

Hos go'energi kan du købe en Easee Charge Lite-ladeboks. Ladeboksen muliggør, at du kan udnytte din eventuelle overskudsproduktion til opladning af din elbil. For at Easee-ladeboksen kan udnytte solcellestrømmen, skal du have en Equalizer samt et Kamstrup-modul.

Det fungerer på den måde, at Equalizeren sender information til ladeboksen, når der er overskudsproduktion, og oplader så din bil med solcellestrøm. Kamstrup-modulet sættes i din elmåler og forbindes til Equalizeren, så den ved, at der er overskudsproduktion.

AS2

Dækker solceller dit kWh-behov?

Der er mange parametre, der afgør, om du kan dække hele dit strømforbrug til din elbil med solcellestrøm. Solcelleanlæggets produktion af strøm afhænger bl.a. af solcellernes placering på dit tag i forhold til verdenshjørner, hvilken hældning solcellerne har og selvfølgelig hvor meget lys og sol, der er gennem året. Derfor er der også stor forskel på, hvor meget af dit strømforbrug til elbilen solen kan dække alt efter årstid.

Har solcelleanlægget den optimale placering og hældning og ingen skygge, kan du på årsbasis få store mængder strøm fra solcelleanlægget.

Holder din elbil derhjemme i solskinstimerne, kan du udnytte den gratis solcellestrøm til at oplade din elbil.

En elbil kører omkring 5 kilometer på 1 kWh. Kører du 15.000 kilometer om året, vil dit kWh-forbrug være omkring 3.000 pr. år. Kører du 25.000 kilometer pr. år, vil du bruge omkring 5.000 kWh pr. år på elbilskørsel.

Spørgsmålet om, om solcellerne kan dække en elbils strømforbrug, er ikke entydigt. Det kommer an på solcelleanlæggets kWp og effektivitet, årets klima samt dit kørselsbehov. Uanset hvad så giver solcellestrømmen grøn og bæredygtig energi til elbilen.

 


Hvor mange kWh producerer solceller?

I skemaet nedenfor kan du se et estimat på, hvor meget solceller producerer om året,
når solcellerne har en optimal placering.

  Procentvis fordeling af produktion Anlæg, der producerer 3.000 kWh Anlæg, der producerer 6.000 kWh
Januar 1 % 30 60
Februar 5 % 150 300
Marts 8 % 240 480
April 12 % 360 720
Maj 15 % 450 900
Juni 13 % 390 780
Juli 14 % 420 840
August 12 % 360 720
September 9 % 270 540
Oktober  6 % 180 360
November 3 % 90 180
December 2 % 60 120

Kilde: Videncentret Bolius

 

Ulemper ved at kombinere solceller og elbil

Der er ikke så mange ulemper ved at kombinere solceller og en elbil.

Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at du ikke kan få afgiftsrefusion for de kWh, du oplader din elbil, når du har solceller. Grunden, til at du ikke kan få afgiftsrefusion, er, at du skal have betalt elafgift på de kWh, du oplader bilen med - og bruger du bl.a. solcellestrøm til det, så er der ikke betalt elafgift.

Kundeservice ladeboks

Vil du gerne høre mere om vores ladeløsninger?

Hos go’energi sidder vi klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål til ladeløsninger, gerne vil i gang med at køre elbil eller er klar til at bestille en ladeboks.

Ring til vores kundeservice på telefon 87 11 34 00.

Du kan også skrive til os på post@go-energi.dk – eller komme ind på ét af vores kontorer, hvis du gerne vil møde os ansigt til ansigt.