Elvarme og varmepumpe

Hvis din helårsbolig har elvarme eller varmepumpe som primær opvarmning i form af elradiator, jordvarmeanlæg og/eller luft til luftvarmepumpe, kan du søge om at få afgiftsnedsættelse. Du kan få afgiftsnedsættelse for de kWh, du bruger ud over de første 4.000 kWh om året.

Nedsættelsen gælder også for sommerhuse. Læs mere her 

Den afgiftsnedsættelse, du kan få, reguleres i takt med de almindelige afgiftsændringer.

Hvordan får jeg afgiftsnedsættelse?

For at få afgiftsnedsættelse skal du sikre dig, at dit BBR register er registreret rigtigt. Der skal stå, at du benytter elvarme som den primære opvarmningsform og pr. hvilken dato, det er gældende. Hvis det ikke er tilfældet, skal du udfylde nedenstående elvarmeskema.

Registrering af elvarmeinstallationer i helårsboliger og sommerhuse

Når skemaet er udfyldt, skal du sende det til din kommune, så de kan underskrive og rette dine BBR-oplysninger. Derefter skal skemaet med kommunens underskrift og dato sendes til go’energi sammen med dit BBR.

OBS: Vi gør opmærksom på, at det er din pligt at melde ændringer i din opvarmningsform til go’energi.

Hvad koster elvarme om året?

Når man har elvarme, dækker det årlige elforbrug både el til husholdningen, el til varmt vand og ikke mindst el til opvarmning af din bolig. Hvor meget el, du bruger om året, afhænger således af dit elforbrug til hver enkelt af de nævnte faktorer. Normalt sætter man 1.000 kWh af pr. person i boligen til husholdningens elforbrug. Hvor meget du bruger af el pr. m2 til opvarmning afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret.

Du kan se gennemsnitsforbruget pr. m2 om året i nedenstående skema:

Bolig opført efterElforbrug pr. m2
1940Cirka 140 kWh
1960Cirka 120 kWh
1980Cirka 85 kWh
2000Cirka 65 kWh
I hus med elbaseret gulvvarme100-140 kWh
I lejlighed60-100 kWh

* Tallene forudsætter, at der ikke suppleres med brændeovn.

Gennemsnitsforbruget for en familie på fire personer i et hus på 140 m2:

Husholdning4.700 kWh
Varmt brugsvand3.400 kWh
Opvarmning11.900 kWh, svarende til 85 kWh pr. m2
Samlet årligt elforbrugCirka 20.000 kWh

* Energiforbrug til dit forbrug af varmt vand er i gennemsnit 850 kWh pr. person om året.

Hvorfor vælge elvarme?

I dag er el grøn energi. Over 50% af den el, der leveres til de danske hjem, kommer fra vedvarende energikilder. Man kan derfor med ro i sindet vælge for eksempel en varmepumpe eller jordvarme som opvarmningsform. Rent økonomisk er både jordvarme og luft til luft varmepumpe desuden en god forretning.

Hvis du har et oliefyr, kan du lige nu med fordel udskifte det til en varmepumpe. Staten har således indledt en kampagne, hvor de giver støtte til dem, der ønsker at skifte oliefyr til varmepumpe.

Sådan får du en billigere elregning trods elvarme

  • Det vil være en fordel, hvis du supplerer din elvarme med en anden varmekilde. Et forslag kan være luft til luft varmepumpe, som giver op til 5,4 gange så meget varme pr. Kwh end en elradiator. Dermed kan dine varmeudgifter reduceres med cirka 50%.
  • Få solceller eller en lille husstandsmølle, som kan producere en del af den el, du forbruger.
  • Såfremt du bibeholder dine elradiatorer, anbefaler vi, at du installerer elektroniske termostater i stedet for de mekaniske. De elektroniske termostater er mere præcise og kan på denne måde reducere elforbruget med op til 10 procent.