Elvarme og varmepumpe

Læs om afgiftsnedsættelse på din elvarme
Hvis din helårsbolig har elvarme eller varmepumpe som primær opvarmning i form af elradiator, jordvarmeanlæg og luft til luftvarmepumpe, kan du søge om at få afgiftsnedsættelse. Du vil kunne få afgiftsnedsættelse for de kWh, du bruger udover de første 4000 kWh om året.

Nedsættelsen gælder også for sommerhuse med virkning fra 1. februar 2019. Læs mere her 

Den afgiftsnedsættelse du kan få, reguleres i takt med de almindelige afgiftsændringer.

 

Hvordan får jeg afgiftsnedsættelse?
For at få afgiftsnedsættelse, skal du sikre dig at dit BBR register er registreret rigtigt. Der skal stå, at du benytter elvarme som den primære opvarmnings form og pr. hvilken dato det er gældende. Hvis det ikke er tilfældet, skal du udfylde nedenstående elvarmeskema.

Registrering af elvarmeinstallationer i helårsboliger og sommerhuse

Når skemaet er udfyldt, skal du sende det til din kommune, så de kan underskrive og rette dine BBR oplysninger. Derefter skal skemaet med kommunens underskrift og dato sendes til goenergi a|s sammen med dit BBR.

OBS: Vi skal gøre opmærksom på, at det er din pligt at melde ændringer i din opvarmnings form til goenergi a|s.

 

Hvad koster elvarme om året?
Når man har elvarme, dækker det årlige elforbrug både el til husholdningen, el til varmt vand og ikke mindst el til opvarmning af din bolig. Hvor meget el du bruger om året afhænger således af dit elforbrug til hver enkelt af de nævnte faktorer. Normalt sætter man 1000 kWh af per person i boligen til husholdningens ellforbrug. Hvor meget du bruger af el per m2 til opvarmning afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret.

Du kan se gennemsnitsforbruget per m2 om året i nedenstående skema:

Bolig opført efter Elforbrug per m2
1940 Cirka 140 kWh
1960 Cirka 120 kWh
1980 Cirka 85 kWh
2000 Cirka 65 kWh
I hus med elbaseret gulvvarme 100 – 140 kWh
I lejlighed 60 – 100 kWh

Tallene forudsætter, at der ikke suppleres med brændeovn

 

Gennemsnitsforbruget for en familie på fire personer i et hus på 140 M2:

Husholdning 4.700 kWh
Varmt brugsvand 3.400 kWh
Opvarmning 11.900 kWh, svarende til 85 kWh per m2
Samlet årligt elforbrug Cirka 20.000 kWh

* Energiforbrug til dit forbrug af varmt vand er i gennemsnit 850 kWh per person om året

 

Hvorfor vælge elvarme?
I dag er el grøn energi. Over 50% af den el der leveres til de danske hjem kommer fra vedvarende energikilder. Man kan derfor med ro i sindet vælge f.eks. en varmepumpe eller jordvarme som opvarmningsform. Rent økonomisk er både jordvarme og luft til luft varmepumpe desuden en god forretning.

Hvis du har et oliefyr, kan du lige nu med fordel udskifte det til en varmepumpe. Staten har således indledt en kampagne, hvor de giver støtte til dem, der ønsker at skifte oliefyr til varmepumpe.

 

Sådan får du en billigere elregning trods elvarme

  • Det vil være en fordel, hvis du supplerer din elvarme med en anden varmekilde. Et forslag kan være luft til luft varmepumpe, som giver op til 5,4 gange så meget varme per Kwh end en elradiator. Dermed kan dine varmeudgifter reduceres med cirka 50%
  • Få solceller eller en lille husstandsmølle, som kan producerer en del af den el, du forbruger.
  • Såfremt du bibeholder dine elradiatorer, anbefaler vi, at du installerer elektroniske termostater i stedet for de mekaniske. De elektroniske termostater er mere præcise og kan på denne måde reducere elforbruget med op til 10 procent.