Hvorfor stiger elpriserne

Det er en kombination af mange faktorer, som gør at elprisen i hele Europa stiger. Overordnet set skyldes det, at efterspørgslen på strøm er steget meget efter, at der kommet gang i samfundet igen ovenpå Corona nedlukningen.

Samtidig stiger priserne på naturgas, kul og olie voldsomt. Det har alt sammen indflydelse på din elpris.

Fra den ene yderlighed til den anden

De stigende priser kommer ovenpå en lang periode med lave elpriser. Under Corona-pandemien, hvor det meste af verden var lukket ned, havde vi en lang periode med ekstremt lave elpriser. Dette var som følge af både lavere efterspørgsel på strøm samt lave priser på bl.a. olie. Dette gør, at de nuværende prisstigninger opleves som mere ekstreme.

Prisen på gas stiger

Mindre gas fra Rusland, halvtomme europæiske gaslagre og en øget efterspørgsel får prisen på gas til at stige voldsomt. Gasprisen har en direkte indflydelse på elprisen, da flere kraftvarmeværker producerer strøm med gas.

Øget efterspørgsel

Verden er kommet i gang igen efter Corona-pandemien og også meget hurtigere end først antaget. Den positive udvikling i væksten betyder, at vi nu bruger meget mere energi end forventet. Markedet har derfor ikke kunnet reagere hurtigt nok på den øgede efterspørgsel til at levere nok kul, olie og gas til bl.a. strømproduktionen.

Mangel på regn i Norge og mindre blæsevejr

Det har regnet mindre i Norge, hvilket har betydet mindre vand i vandreservoirer og dermed mindre strøm produceret på vandkraft. Det har også blæst mindre end normalt i efteråret i Nordeuropa, hvilket har betydet mindre af den billige strøm fra vindmøller.

Da det er billigt at producere strøm fra vind og vand, har den manglende regn og det manglende blæsevejr betydet, at strømmen skal produceres på de dyrere kraftværker, der benytter kul, olie og ikke mindst gas.

Du kan læse mere om den stigende elpris her hos Dansk Energi >>

Hvordan bliver prisen fastsat?

Strøm bliver importeret og eksporteret ligesom andre varer, og prisen bliver dagligt fastsat på den nordiske el-børs Nord Pool. Strømmen i dine stikkontakter kommer både fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Holland.

Din strøm består derfor af en blanding af den strøm, som vi i Danmark selv producerer, men også af strøm fra norsk vandkraft, svensk a-kraft og tysk kulkraft.

Prisen bliver fastsat på Nord Pool én gang om dagen for de næste 24 timer og fastsættes ved at krydse udbud med efterspørgsel. Derfor svinger elprisen også time for time, da hverken udbuddet eller efterspørgslen er konstante hele døgnet.

Markedet for elpriser fungerer sådan, at det er den dyreste nødvendige el-producerende enhed, der til enhver tid bestemmer prisen på al strøm, der udbydes på det internationale marked. Det er derfor, at elprisen følger prisen på gas, da der ofte er behov for strøm fra et dyrt gasfyret værk.

Ønsker du at læse mere om prisfastsættelsen, kan du læse mere her hos Dansk Energi >>

Ønsker du at følge med i elpriser, kan du downloade appen True Energy, hvor du kan se prisen time for time.

Hvad betyder det for dig?

For dig som forbruger betyder det en højere elregning. Tidligere udgjorde den rene elpris til el-handelsselskabet ca. 20% af din elregning, i september 2021 er det ca. 35%.

For en almindelig husstand med et årligt forbrug på 4.000 kWh/år betyder prisstigningen en merudgift i september 2021 på ca. 40-45% i forhold til september 2020. I kroner udgør stigningen ca. 300 kr. for september.

I august 2021 var stigningen knap så høj. Den gennemsnitlige elpris inkl. tillæg ekskl. moms steg fra 0,3057 kr./kWh til 0,6708 kr./kWh, hvilket betød en merudgift på ca. 25% for en almindelig husstand med et årligt forbrug på 4.000 kWh. I kroner udgør stigningen ca. 160 kr. for august.

Sådan sparer du på strømmen – og får en mindre elregning

Den bedste måde at spare penge på elregningen, er ved at spare på dit forbrug. Har du en ældre tørretumbler eller fryser, som trænger til at blive udskiftet, så er det et godt tidspunkt at gøre det nu. Nye hvidevarer har ofte et mindre strømforbrug end gamle.

Sparenergi.dk kommer med følgende 6 gode elvaner:

1 – Fyld vaskemaskinen op

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.

SPAR:
130 kr. / år, hvis du fylder vaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3. Eks. med A+++ vaskemaskine til 7-8 kg.

2 – Vask ved 20 eller 30 °C

Vask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du temperaturerne fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.

SPAR:
210 kr. / år i A+++ vaskemaskine til 7-8 kg

3 – Brug tørresnoren

Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Hver tumbling i en B-mærket tørretumbler koster ca. 6 kr.

SPAR:
660 kr. / år, hvis du fravælger 3 x tørretumbling om ugen sommer og 1 gang om ugen vinter i en B-mærket tørretumbler.

4 – Sluk, når du går

Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer. Få hjælp til at vælge de bedste pærer i Energistyrelsens app Lysguiden.

SPAR:
275 kr. / år, hvis du slukker lyset i 2 rum, du ikke opholder dig i. Eks. med 2 halogenpærer på 40 watt og 2 sparepærer på 11 watt.

5 – Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren

For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %.  For hver grad, temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.

SPAR:
40 kr. / år, hvis du hæver temperaturen i køleskabet fra 3 til 5 °C
60 kr. / år, hvis du hæver temperaturen i fryseren fra -22 til -18 °C

6 – Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned

Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

SPAR:
55-105 kr. / år, hvis du kører A++ opvaskemaskinen på 50/55 °C i stedet for 65 °C
170 kr. / år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.

Du kan finde flere sparetips og gode råd hos sparenergi.dk her >>