Få gode spareråd til at begrænse dit elforbrug

Som kunde hos goenergi kan du få rådgivning om alt, hvad der har med energiforbruget i dit hjem eller sommerbolig at gøre. Det er ikke kun husets klimaskærm (dvs. tag, vinduer og ydermure), isolering og energisystemer, der afgør, hvor meget du kan spare på energien. Du og din families adfærd har også stor betydning – meget stor endda.

Er dit elforbrug steget, og din elregning blevet større? Så har vi samlet en række råd til, hvordan du med små ændringer i hverdagen let kan spare på strømmen.

Skær 10% af elforbruget

Langt de fleste familier kan skære 10% af elforbruget – uden at kunne mærke forskel i hverdagen. Det kan nemt blive til 800-1.200 kr. lige ned i lommen. Samtidig bidrager du til at gøre en forskel for vores fælles natur.

Hold øje med elforbruget og spar

En af de mest effektive måder at bruge mindre strøm er ved løbende at holde øje med dit elforbrug. Vores erfaring er, at alene det at være opmærksom på elforbruget kan give store besparelser.

Når du holder øje med dit elforbrug, får du nemlig fokus på dine energivaner og opdager, hvor der er mulighed for at få forbruget til at falde.

Gå efter et elforbrug på 1.000 kWh om året

Det lyder ikke af meget, men du kan nemt skære forbruget ned til 1.000 kWh/år pr. person – uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.

Når du bor alene, er målet 1.500 kWh

Hvis du bor alene i en lejlighed under 50 m2, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten uafhængigt af antal beboere.

Elvarme giver større forbrug

Hvis du har elvarme, kan du ikke regne med at nå 1.000 kWh om året pr. person. Det er typen og størrelsen af dit hus, der afgør, hvor langt du kan komme ned. Så hvis du vil sammenligne med 1.000 kWh, skal du trække elvarmen ud af regnskabet.

Elforbruget i en lejlighed er typisk lavere

1 voksen ca. 1.800 kWh om året

2 voksne og 2 større børn ca. 3.500 kWh om året.

Elforbrug i en gennemsnitlig familie med 2 voksne og 2 børn

39% på underholdning

20% på vask

12% på belysning

12% på køle- og fryseapparater

6% på opvarmning

10% på madlavning

1% på diverse

Her er lettilgængelige spareråd, der kan hjælpe til at gøre forbruget af strøm og varme mindre. En daglig indsats kan betyde, at du reducerer de totale energiudgifter med flere tusinde kroner om året.

Standbyforbrug

I private hjem bruges omkring en tiendedel af strømmen på de elektriske apparaters standbyforbrug. Det svarer typisk til 500-700 kr. årligt. Computer, tv, dvd og mange andre apparater står på standby, og du kan forhindre dette ved at købe en elspareskinne, der slukker for alle apparaterne på samme tid, når de ikke bruges.

Køkkenapparater

Du kan fx spare penge ved at koge vand i en elkedel frem for komfuret. Husk, at du kun bør koge den mængde vand, du har brug for. Du kan også hælde kaffen på en termokande, i stedet for at lade den stå på kaffemaskinens kogeplade. Du bør afkalke både elkedel og kaffemaskine ofte, for det holder forbruget i bund.

Køleskab og fryser

Temperaturen i dit køleskab bør ligge på 5 grader. For hver grad, temperaturen sænkes under 5 grader, stiger dit elforbrug med 2-5 %, så du bør derfor holde øje med temperaturen i køleskabet. Temperaturen i din fryser bør ligge på -18 grader. Som med køleskabet stiger elforbruget med 2-5 % for hver grad, der er køligere end -18. Det er vigtigt for begge apparater, at de står placeret, så der kan komme lidt luft omkring dem. Er der ikke luft omkring dem, kan de ikke komme af med den varme, som den indbyggede kompressor afgiver, og det betyder, at de må arbejde hårdere for at afkøle, og det påvirker dit elforbrug negativt. Det er desuden vigtigt, at dørene i dit køleskab og fryser er tætte. Du kan teste dette ved at sætte et stykke papir i klemme i lågen. Hvis papiret bliver siddende, er dit apparat tæt. Endnu et godt tip er at optø frostvarer i køleskabet. Det sænker temperaturen, og derfor behøver kompressoren ikke arbejde så hårdt.

Kogeplader, emhætte og ovn

Det er en god ide at bringe en gryde i kog på højeste trin på kogepladen og derefter koge videre på et lavere trin. Kog altid med låg og med mindst muligt vand. Undersøg om dine gryder og pander har en flad bund og brug altid en kogeplade, der passer i størrelsen til gryden/panden. Brug din emhætte, men sæt den på lavest muligt trin, og sørg for at rense fedtfilteret, da emhætten ikke fungerer optimalt, hvis den skal trække luften ud gennem et lag af fedt. Hvad angår ovnen er det en god idé at tilberede flere retter på samme tid, hvis det er muligt. Det nemmeste og mest effektive ovn-tip er at slukke for ovnen ca. 5-10 minutter, før maden er færdig og udnytte eftervarmen i ovnen. Dette kan spare dig 10 til 25 %. Du bør desuden ikke sætte en frossen ret i ovnen. Det kan bedre betale sig at tø den op først, du kan spare op til 30 % på denne måde. Det er også en god idé at riste brød på brødristeren i stedet for i ovnen. Dette kan spare mange penge på sigt.

Opvaskemaskine

Når du anvender din opvaskemaskine, bør du altid fylde den helt op, for en lille opvask bruger ligeså meget energi som en stor. Brug de korteste programmer på opvaskemaskinen og de laveste temperaturer – derved sparer du energi – og generelt er det et godt råd at gå efter hårde hvidevarer i minimum energiklasse A.

Vaskemaskine og tørretumbler

Fyld altid vaskemaskinen helt op, når du vasker tøj, og vask ved lave temperaturer og fravælg evt. forvask. Tøjet bliver alligevel rent, og du sparer en masse energi. Når vejret tillader det, kan du bruge din tørresnor i stedet for din tørretumbler. Bruger du din tørretumbler, bør du kigge i manualen og finde ud af, hvor meget tøj, du bør tørre ad gangen. Tørrer du enten for meget eller for lidt tøj, bruger du alt for meget energi, så tjek lige manualen en ekstra gang. Du bør som hovedregel ikke tørre dit tøj indendørs på et tørrestativ, da det danner kondens.

Belysning

Gå efter LED – de bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener og holder meget længere. Ud over den årlige besparelse på elforbruget er der også besparelse på indkøb af pærer. F.eks. skal du købe 7 halogenpærer, hver gang du køber 1 tilsvarende LED-pære pga. den kortere levetid af halogenpæren.

Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepæren i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid.